Fem gode grunner til at Innlandet er best for unge

Av Gjertrud Nordal, fylkestingsrepresentant for Innlandet Høyre

FOLKEAVSTEMNING: Fylkeskommunen er viktig for ungdommer.

Før jul bestemte fylkestinget i Innlandet at vi skal ha en folkeavstemning for å finne ut av om vi bør forbli Innlandet fylke, eller om vi bør deles opp i to fylker.

Uken etterpå ble det bestemt at også 16-åringer i Innlandet skal få stemmerett, og dermed også sin aller første mulighet til å delta aktivt i demokratiet.

Det er bra, for ungdommer er kanskje den gruppen i samfunnet som har det nærmeste forholdet til fylkeskommunen.

Fylkeskommunen er viktig for ungdommer fordi det er de som har ansvar for videregående opplæring, for kollektivtilbudet mange er avhengige av og kultur og idrett.

Derfor har jeg oppsummert fem gode grunner til hvorfor jeg mener ungdommer bør stemme for å beholde Innlandet.Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem grunner

1. Å stemme for Innlandet, er å stemme for mer penger til skole og buss, og mindre penger til ansatte i administrasjonen.

Uansett om det er staten eller fylkeskommunen som skal betale en oppløsing, er dette penger vi trenger til helt andre ting.

Vi er fortsatt i en pandemi hvor bedriftene våre er avhengige av støtte, vi har en strømkrise vi må hjelpe folk med og vi trenger et løft innenfor psykisk helse. Dette er kun noen få eksempler på hva pengene våre bør gå til, fremfor en oppløsing.

2. Ingen av utfordringene til Innlandet løses ved en oppsplitting. I Innlandet har vi flere store utfordringer vi som politikere må jobbe med å løse de neste årene.

Det er ikke nok av de som er vokst opp her og studerer et annet sted, som velger Innlandet når de skal etablere seg. Når vi blir færre innbyggere, blir det også mindre penger, og det påvirker mulighetene våre til å gi gode tjenester for innbyggerne.

Vi trenger å stå sammen når vi skal kjempe mot andre sterke regioner i Norge.

3. Forblir vi Innlandet, får elevene flere videregående skoler å velge mellom.

For noen uker siden kunne vi lese at søkertallene på Storsteigen videregående i Alvdal har blitt høyere etter at vi ble Innlandet, fordi elever fra Gudbrandsdalen kan søke seg dit.

Det kunne de ikke før sammenslåingen, og dette er derfor et godt eksempel på at Innlandet gir flere valgmuligheter for unge.

4. Innlandet gir et bedre og mer helhetlig kollektivtilbud. Det er fordi vi ikke lenger trenger å tenke på fylkesgrensen når vi skal lage nye ruter.

Før hadde vi to ulike kollektivselskaper som hadde ansvar for buss i Innlandet, selv om mange også da reiste på tvers av den gamle fylkesgrensa.

5. Den siste grunnen til at du bør stemme for Innlandet, handler om tid.

Vil bli altoppslukende

Nå har vi politikere brukt masse tid på denne diskusjonen en stund, og dersom vi vedtar oppløsing vil det arbeidet bli altoppslukende de neste årene. Det gjør at vi får mindre tid til å bruke på de sakene som faktisk er viktige, og som vi brenner for.

Vi er valgt inn på fylkestinget fordi vi brenner for å skape den beste skolen, for å gjøre kollektivtilbudet så bra som mulig og for å være med å skape et godt kulturtilbud.

Det er dette vi bør bruke tiden vår på de neste årene – ikke planlegging av to nye fylker.

Bruk stemmeretten – og stem gjerne for Innlandet og mot sløsing av skattebetalernes penger.

%d bloggere liker dette: