Dra meg ikke baklengs inn i fuglekassa

Anne-Marte Kolbjørnshus (Ap), fylkestingsrepresentant og vestopplending

Er du Solan eller Ludvig i møte med folkeavstemmingen om Innlandet?

Tenker du som Ludvig, at det er farlig og blåser nordavind fra alle kanter? Eller er du mer som Solan, full av pågangsmot og evig optimist?

Jeg kan kjenne meg igjen i begge, og skjønner godt at det er vanskelig å ta stilling i denne saken.

For det er jo mange påstander som blir slengt ut i diverse innlegg på sosiale medier og i avisa.

Flere sminker seg med ordet demokrati i debatten om Innlandets framtid, og det kan høres ut som vi bor i et regime som overkjører befolkningen.

Men hva er vel mer demokratisk enn at et folkevalgt organ har fattet vedtak om en prosess, det skal lyttes til innbyggere, kommuner og medarbeidere, og det folkevalgte organet skal fatte vedtak.

Jeg har ikke sett eller hørt noen i fylkestinget ønske å begrense demokratiet.

Hva er mer demokratisk?

Og hva er egentlig mer demokratisk av Innlandet og to mindre fylker?

Interkommunale selskaper blir mer aktuelt ved en deling, for eksempel for vegadministrasjon og kollektivtrafikk. Det er ikke mer demokratisk, da blir det tvert imot lenger avstand fra folkevalgte organer til tjenestene.

Det tar ikke splittekameratene innover seg i det hele tatt, alt handler om nærhet til et fylkeshus, som tross alt svært få besøker i løpet av livet.

«Lytt til folket» sies det.

Samtidig kritiseres veldig mange for å ytre seg i debatten.

Ikke burde ungdommen få delta i folkeavstemmingen. Ikke skal de ansatte få si sin mening eller ytre seg gjennom en medarbeiderundersøkelse. Ikke skal folk i næringslivet ha en mening.

Og de folkevalgte som står til ansvar for vedtakene som fattes, bør ikke tenke selv. Er dette å lytte til folket?

Jeg applauderer alle ungdommer som har egne meninger, også når de er uenige med meg. Dette mener jeg er å ta ungdom på alvor.

Derfor reagerer jeg på at pipa fikk ei anna låt hos de som tidligere kritiserte at 16- og 17-åringer skal få stemme, når de skjønte at kanskje et flertall var enige med dem. Dobbeltmoralens voktere jublet plutselig for ungdommen, etter uker med kritikk.

Men vi må huske at det finnes viktigere ting enn fylkesgrenser, og debatten burde bli noe mer enn svart/hvitt. Det er lov å være både litt Solan og litt Ludvig.

Ikke baklengs

Hva har Flåklypa og fylkeskommunen til felles? Kanskje mer enn vi er klar over, når vi nå diskuterer om vi skal dras baklengs inn i fuglekassa eller ikke.

Det som er en godt skjult hemmelighet er fylkeskommunens evne til å støtte alle Reodor Felgen-er som har turt å satse på sine oppfinnelser, fordi fylkeskommunen har stilt opp med økonomiske muskler.

I Flåklypa Grand Prix handlet det om å vinne.

Det finnes mange motstandere her i verden, men vi i Innlandet må slutte med kretsmesterskap dersom vi skal vinne verdensmesterskapet.

Dra meg ikke baklengs inn i fuglekassa. Behold Innlandet.

%d bloggere liker dette: